Jeg har en virksomhed – skal jeg registrere en LEI-kode?

27 august, 2018 Slået fra Af Redaktion

For mange erhvervsdrivende kom reglen om LEI-kode som en overraskelse. Det er et tiltag, som EU har arbejdet på i længere tid, og som egentlig var ventet. Det er dog ikke alle erhvervsdrivende, der har styr på de sidste nye regler og love. Spørgsmålene er mange og handler ikke mindst om, hvorvidt man skal registrere LEI eller ej.

Skal jeg registrere en LEI-kode, eller er det frivilligt?

Du behøver ikke, men det er nødvendigt for, at din virksomhed kan handle med værdipapirer. Hvis virksomheden ikke har nogen værdipapirer, er det altså unødvendigt at registrere LEI. Dette gælder for samtlige virksomheder med undtagelse af enkeltmandsvirksomheder.

Kravet om LEI-kode trådte i kraft i januar, men jeg har stadig ingen kode

Det haster ikke med at registrere LEI, hvis du ikke har til hensigt at bedrive værdipapirhandel. Hvis din virksomhed har værdipapirer i dag, påvirker det ikke dit ejerskab af disse. Derimod skal du have en LEI-kode, når du ønsker at handle med dem. Man kan sige, at det er ”nøglen” til at kunne købe og sælge værdipapirer som virksomhed. Sørg for at registrere LEI i god tid, inden du regner med at skulle handle.

Mit indskudsinstitut kræver, at jeg skaffer en LEI-kode. Må de godt det?

Ja, de ønsker, at alle kunder registrerer LEI, så de ved, at kunderne i fremtiden vil kunne gennemføre transaktioner. En virksomhed kan teoretisk set have værdipapirer i et depot uden at have mulighed for at handle med dem, fordi de ikke har en LEI-kode.

Skal jeg have en LEI-kode, hvis jeg driver en enkeltmandsvirksomhed?

Det kommer an på, hvilke værdipapirer din virksomhed har og handler med. Hvis der handles med derivatinstrumenter, kræver det en LEI-kode. Det er dog ikke en ny regel. Reglen om, at det er obligatorisk for virksomheder, der handler med derivater, at have en LEI-kode, blev indført i 2012.

Hvis der handles med andre værdipapirer end derivater, er der ikke noget krav om LEI. Dermed er det den eneste virksomhedsform, hvor det er muligt at handle med værdipapirer uden at registrere LEI.

Jeg har en LEI-kode. Er der andet, jeg skal tænke på?

Når du har fået din LEI-kode, skal du kontakte de banker eller investeringsselskaber, som du benytter til at handle med værdipapirer. Det skal du gøre, for at de kan registrere din kode. En gang om året skal du betale en afgift for at have din LEI-kode.

Husk, at handel med derivater er omfattet af yderligere krav. Derivathandel kræver, at du har en LEI-kode, men også at du kontrollerer, at de øvrige parter i transaktionen har en LEI-kode. Dette gælder naturligvis kun, hvis det er obligatorisk for modparten at have en kode, for eksempel fordi denne er en virksomhed.

Flere oplysninger: http://www.leikode.net.